Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

Χρήσιμες πληροφορίες για πυρκαγιές & εθελοντισμό

Λίστα με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές: μέτρα προστασίας, τηλέφωνα άμεσης ανάγκης, πρώτες βοήθειες για εγκαύματα, αίτηση για όσους θέλουν να προσφέρουν σαν εθελοντές πυροσβέστες.

Παράκληση να εμπλουτιστεί η παρακάτω λίστα, να αναρτηθεί σε ιστολόγια και να σταλεί σε γνωστούς και φίλους:


  • Τηλεφωνικός Αριθμός Κλήσης Πυροσβεστικής : 199
  • Ανοικτή γραμμή ενημέρωσης και στήριξης των πυρόπληκτων λειτουργεί στο Κέντρο Υποστήριξης Πυροπαθών και στον αριθμό 1555 από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
  • Χρήσιμα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης
  • Από την Ελληνική Ααστυνομία, συγκροτήθηκαν και λειτουργούν όλο το 24ωρο ομάδες υποδοχής πληροφοριών-παραπόνων και αιτημάτων πολιτών, για ενημέρωση σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
  • Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να γίνετε
  • εθελοντής πυροσβέστης : αίτηση, σχετική νομοθεσία κλπ
  • Ιστοσελίδες εθελοντικών οργανώσεων και άλλα sites πυροσβεστικού περιεχομένου
  • Λίστα με εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
  • Χάρτης της Ελλάδας. Κάνετε κλίκ στη περιοχή που σας ενδιαφέρει και εμφανίζονται όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιοχής με τα τηλέφωνα κλπ
  • Τι να κάνετε αν εμπλακείτε σε συμβάν πυρκαγιάς ή άλλης έκτακτης ανάγκης
  • Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα
  • Οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές:
    · Αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς
    · Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
    · Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά
    · Αν η πυρκαγιά πλησιάζει
    · Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας
    · Μόλις περάσει η πυρκαγιά
  • Οι πυρόπληκτοι του νομού Ηλείας για βοήθεια μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 26210 23911, 37187 και 23822.
  • Έκκληση για εθελοντική προσφορά βοήθειας απευθύνει η Νομαρχία Ηλείας σε όσους μπορούν να συνεισφέρουν για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν στο 26210 37187 .
  • Για μεταφορά σε ξενοδοχεία όπου παρέχεται σίτιση και περίθαλψη αλλά και για μεταφορά σε νοσοκομείο οι πυρόπληκτοι του νομού Αρκαδίας μπορούν να απευθύνονται στο ειδικό γραφείο της Νομαρχίας 2710 223001 και 222243.
  • Στη Μεσσηνία οι άστεγοι απευθύνονται στη Νομαρχία όπου ειδικά συνεργεία τους κατευθύνουν. Η Πυροσβεστική καλεί τους κατοίκους και όσους μπορούν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο να επικοινωνούν με την Πυροσβεστική Διεύθυνση Καλαμάτας στο τηλέφωνο 27210 92100 .
  • Ομάδα υποδοχής πληροφοριών, παραπόνων και αιτημάτων για τους πολίτες συγκροτήθηκε και λειτουργεί στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής , με αφορμή τις πυρκαγιές σ’ όλη την Ελλάδα. Η ομάδα θα είναι στη διάθεση των πολιτών όλο των 24ωρο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 2106476686 και 2106443689 (φαξ).
  • Χρηστικές πληροφορίες βρήκαμε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ
  • Σχετική ενημέρωση των πολιτών ανά 15 ' γίνεται από τη Δημόσια Ραδιοφωνία
  • Βοήθησε κι εσύ το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συμμετέχοντας στη βοήθεια των πυροπλήκτων συνανθρώπων μας: Για την προσφορά υλικής βοήθειας (ρουχισμό, φάρμακα, τρόφιμα κλπ) επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210 5147300 ενώ για προσφορά εθελοντικής εργασίας απευθυνθείτε στο 210 3603449.
  • Για Θεσσαλονίκη και για υλική βοήθεια και εθελοντική εργασία: Ερυθρός Σταυρός τηλ 2310 531532/5/0 και Δήμος Θεσσαλονίκης: Τηλέφωνα: 2310 375.200 (30 γραμμές) Βενιζέλου 45


  • 11 σχόλια:

    KitsosMitsos είπε...

    Μήπως ξέρεις και πού μπορούμε να δώσουμε υλικό - κουβέρτες, είδη ρουχισμού, μαξιλάρια κτλ - από Αθήνα; Υπάρχει κανένας φορέας που τα συγκεντρώνει;

    Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

    Θα το ψάξω αγαπητέ φίλε.

    Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

    OK ! Πρόσθεσα και άλλες πληροφορίες. Ελπίζω να εξυπηρετηθείς. Μπράβο για τη προσπάθεια!

    ΦΑΝΤΙ είπε...

    Bravo, bravo και Εύγε!

    Το καλύτερο άρθρο που έχω διαβάσει για τις πρόσφατες φωτιές. Το πιο ουσιαστικό. Εαν εγχειρίδια είχαν μοιραστεί σε χωριά και έκαναν ασκήσεις ετοιμότητας εδω και χρόνια πολίτες, Πολιτική Προστασία και λοιποί, εαν είχαν τον νου τους στις οδηγίες, απολάμβαναν την εργασία της πρόληψης, θα είχαμε γλυτώσει τώρα ποιός ξέρει πόσες ζωές και πόσες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

    Μακάρι να σκέφτονταν όλοι σαν και εσένα.

    Ανώνυμος είπε...

    Για Θεσσαλονίκη και για υλική βοήθεια και εθελοντική:
    Ερυθρός Σταυρός
    τηλ 2310 531532/5/0
    (Υπεύθυνη Δ/ντρια κα Εμοχίδου - δυστυχώς δεν γνωρίζω αν το έγραψα σωστά - δεν ειναι ανοικτά το απόγευμα)

    Δήμος Θεσσαλονίκης: Τηλέφωνα: (2310) 375.200 (30 γραμμές)
    Βενιζέλου 45

    Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

    ..@ mirage, να είσαι καλά. Διαβάζοντας το σχόλιό σου στο doncat, πρόσεξα ότι είχες και εσύ συνηδειτοποιήσει πως η ουσία είναι να κάνουμε κάτι και όχι απλά να γκρινιάζουμε
    ..@ effie, ευχαριστώ, πρόσθεσα ήδη τη πληροφορία που έδωσες

    Ανώνυμος είπε...

    τύπωσα ήδη τις πληροφορίες που έχει εδώ και στο anadasosi για το που να απευθυνόμαστε για να προσφέρουμε βοήθεια και σκοπεύω να μοιράσω καμιά 500 σελίδες αύριο στη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους..αν ειναι εύκολο ας το κάνουμε και σε άλλες πόλεις..δυστυχώς δεν έχουμε όλοι πρόσβαση στο δίκτυο από τη μια κι από την άλλη όταν έχεις τηλ έτοιμα στα χέρια σου διευκολύνει την άμεση κινητοποίηση..

    Ανώνυμος είπε...

    Παρακαλώ να συνεχίσετε να ενημερώνετε το χώρο με πληροφορίες για το που να απευθυνόμαστε από όλες τις περιοχές της Ελλάδας για όλες τις πληγείσες περιοχές. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα τις συγκεντρώνω και θα τις τυπώνω και θα αφήνω τις σελίδες να μοιράζονται σε μεγάλα καταστήματα στα ταμεία τους. Χθες έδωσα καμιά 500αριά σε Ιανό, Μετροπολις, Μπαρμπουνάκη, Μαλλιάρη, εκδοτήρια στην Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη) και μοίρασα και κάποια στους περαστικούς. Οι καταστηματάρχες ήταν πολύ υποστηρικτικοί. Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες τα ΜΜΕ θα σταματήσουν να ασχολούνται τόσο με αυτό. Αλλά το να παίρνουν οι πολίτες αυτές τις πληροφορίες στο χέρι είναι σημαντικό για την κινητοποίησή μας η οποία πρέπει να είναι μακροχρόνια και συνεχείς. Συμφωνώ ότι δεν είναι το καταλληλότερο να ξοδεύω χαρτί αυτή τη στιγμή αλλά πιστεύω ότι είναι ένας τρόπος να απευθυνθούμε και στoυς off-line πολίτες που είναι οι περισσότεροι και που ίσως δεν έχουν το χρόνο να ψάξουν μόνοι τους αλλά θελουν να βοηθήσουν.

    Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

    Μπράβο για τη προσπάθεια Effie!
    Έχεις δίκιο χρειάζεται να εμπλουτίζεται συνέχεια η λίστα.
    Θα προσπαθήσω..

    Ανώνυμος είπε...

    Thanks! αν θελετε μπορω να σας στειλω σαν attachment τη λιστα που εχω μεχρι τωρα για να τη στειλετε σε αλλα blogs να τα στειλουν στα μελη τους να τη μοιρασουν κι αυτοι. Αν ναι, ποιο ειναι το ε-μαιλ να τη στείλω?

    Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

    Effie, με συγχωρείς για την αργοπορία, αλλά υπάρχουν κάποια τεχνικά προβληματα στη σύνδεση.
    Στείλε σε παρακαλώ τη λίστα στοkovontasdromo@gmail.com