Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Μετά τη πυρκαγιά τι;

Μετά τα πρώτα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πυροπαθών που ανακοινώθηκαν, είναι φυσικό το βάρος να πέσει στην "επόμενη μέρα". Έτσι ακούσαμε από όλα τα κόμματα προτάσεις και σχέδια ανασυγκρότησης. Ίσως είναι μοναδική ευκαιρία αυτή η καταστροφή να οδηγήσει σε μια καινοτόμο "πράσινη" ανάπτυξη.

Ιδού λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα για όσους θέλουν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά. Επισκεφθείτε το site http://www.ecobuild.gr/greek/greek.htm και μάθετε για κάποια άλλα υλικά που σέβονται τη φύση αλλά και αυτούς που κατοικούν σε ένα τέτοιο σπίτι.
Καλή δύναμη !

4 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Εγω απο την αλλη γιαι βλεπω να ξεφυτρωνουν πολυκατοικιες;;;

ΦΑΝΤΙ είπε...

Τα σπίτια ακόμη και τα Οικολογικά να μείνουν έξω απο τα Δάση! Ναι στον Τοπολογικό Προσδιορισμό των Δασών

Να δωθούν κίνητρα στους πληγέντες να φτιάξουν οικισμούς σε απομονωμένες περιοχές μακριά απο τα δάση.

Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι Αναδάσωση Συνειδήσεων!

Τα οικολογικά σπίτια απο την άλλη είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τις ΠΟΛΕΙΣ ...

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

..@ preza tv, σωστά βλέπεις!Για αυτό το λόγο πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία αλλά και τρόπο ζωής (όσο μπορούμε)
..@ mirage, συμφωνώ ότι πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι η αναδάσωση είναι δεδομένη και πως οι νέοι οικισμοί πρέπει να είναι εκτός δασών. Ότι όμως φτειαχτεί γιατί να μην είναι οικολογικό και να περιοριστούμε μόνο στις πόλεις;

Ανώνυμος είπε...

Αντιπλημμυρικές, Αναδασωτικές Σπορές για να ξαναπρασινίσει η περιοχή Σαϊττάς στο βουνό Τρόοδος στην Κύπρο
29-8-2007
Τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για την επανεγκατάσταση του δάσους είναι τα ακόλουθα:
Σπορά σε επιλεγμένες θέσεις (όπου η ένταση της φωτιάς ήταν μεγάλη, όπου υπήρχε νεαρό δάσος και όπου έχει παρατηρηθεί ότι η ποσότητα του σπόρου ήταν ανεπαρκής). Η σπορά αλλού θα γίνει επιφανειακά, αλλού κατά θέσεις με σκέπασμα του σπόρου και θα καλύψει 300 εκτάρια.
• Φύτευση με πεύκα και θάμνους της περιοχής κοντά σε κύριους δρόμους, κυρίως σε θέσεις με μικρή κλίση (τα φυτά θα ποτίζονται) σε συνολική έκταση περίπου 30 - 40 εκταρίων.
• Υδροσπορά σε απότομα πρανή σε μικρή έκταση 5-10 εκταρίων. Το μείγμα του σπόρου, που θα χρησιμοποιηθεί, θα περιέχει σπόρους πεύκου και τοπικών θάμνων.
• Καμιά ενέργεια - σε καλές ποιότητες τόπου με άφθονο σπόρο (200 εκτάρια).
www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=309626

Επίσημη έκθεση των ΗΠΑ υπέρ των, ενισχυτικών τής φυσικής, αντιπλημμυρικών αναδασώσεων με σβώλους σπόρων ντόπιων δασικών και μονοετών φυτών για την άμεση πρόληψη του ξεπλύματος του πολυτιμότατου χώματος από καταστροφικές πλημμύρες με ανυπολόγιστες καταστροφές ή και θύματα... Χρήσιμη στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τα αστικά κέντρα !
www.epa.gov/owow/info/NewsNotes/issue77/77issue.pdf - http://www.volunteertaskforce.org/ppwatershed :
Seed ball scattering not only planted the seeds for new vegetation but also provided an avenue to educate and energize community members about watershed protection. - Η σπορά με σβώλους όχι μόνο ξαναέδωσε βλάστηση, αλλά άνοιξε μια λεωφόρο εκπαίδευσης και ενεργοποίησης των κοινοτήτων για την προστασία της υδροφόρας λεκάνης.
Περισσότερα στα ελληνικά, με ταινιάκια σχετικά :

http://whispering-planet.blogspot.com/2007/07/free-reforestation-video.html
Ser La Causa Corazon is currently offering Seed Ball Parties as a community event. Do you have an organization that would like to learn more about ecology and our reforestation efforts in Mexico ? Host a Seed Ball Party ! http://www.serlacausa.org/seedball.htm
PPWP Report: Restoration of Burned and Drought-Stricken Areas with Seed Balls :
More than 2,000 volunteers gave 6,000 hours to make seed balls—little spheres of mud with seeds inside— to establish ground cover in areas burned by the Cerro Grande Fire and devestated by bark beetles. http://www.volunteertaskforce.org/ppwatershed/default.htm
http://www.greenafricafoundation.org/focus.htm#clayball
τηλ. 23810-27312, 7-9μμ

Κώστας Α. Θάνος
Αναπλ. Καθηγητής, Τομέας Βοτανικής. Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών:
Η αφαίρεση της καμένης ύλης αλλά και η δημιουργία ‘κορμοδεμάτων’ και ‘κορμοφραγμάτων’ για την ελάττωση του κινδύνου πλημμύρας δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση και μόνον περιορισμένη και ήπια εφαρμογή θα ήταν επιτρεπτή.
Επειδή, όπως αναφέρθηκε, το αναπαραγωγικό δυναμικό (δηλαδή τα διαθέσιμα σπέρματα) δεν είναι επαρκές για πλήρη ανάκαμψη του οικοσυστήματος προτείνεται να αναληφθεί προσπάθεια υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης με ήπιες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, θα ήταν δυνατό να συγκροτηθεί ερευνητική ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση και μελέτη της φυσικής αναγέννησης αλλά και τη συλλογή συγγενούς γενετικού υλικού (σπερμάτων από γειτονικά άκαυτα πευκοδάση) και είτε απ’ ευθείας σπορά είτε φύτευση αρτιβλάστων μαύρης πεύκης την επόμενη άνοιξη.
http://www.biology.uoa.gr/~cthanos/Papers/Dervenifire2000.pdf