Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Μην σκας..

..we' re all fucking losers !
Η πρεμιέρα του Little Miss Sunshine (φωτό) στην Αθήνα έγινε στις αρχές του Ιανουαρίου 2007, αλλά αξιώθηκα να το δω -και μάλιστα όχι σε σινεμά αλλά σε βίντεο-μόλις σήμερα . Σήμερα, 12 Δεκεμβρίου, που πολλοί υπάλληλοι απεργούν και διαδηλώνουν. Άλλοι τόσοι παρακολουθούν φοβισμένοι τις εξελίξεις σε ασφαλιστικό, άλλο ένα άγχος που προστίθεται στο εμπεδωμένο πιά φόβο για τη δουλειά. Τη δουλειά που ακόμα δεν μπόρεσες να την έχεις ή που ακόμα ( για πόσο;) την έχεις.
«Στη ζωή υπάρχουν 2 ειδη ανθρώπων» λέει ο μπαμπάς στο Little Miss Sunshine «οι νικητές και οι χαμένοι. Διάλεξε σε ποια κατηγορία ανήκεις». Μεγάλη αλήθεια, αφού ασυνείδητα ο καθένας μας γράφει το σενάριο της ζωής του. Μα και ταυτόχρονα μεγάλο ψέμα αφού στη ζωή –όπως και στο σινεμά- κανένας δεν μπορεί να αποφύγει τις έξωθεν παρεμβάσεις. Στη βιομηχανία του κινηματογράφου είναι οι «διορθωτικές» πινελιές των παραγωγών. Στη ζωή οι «νομοθετικές ρυθμίσεις» των ιθυνόντων.

Για αυτό όταν έρθει η στραβή –γιατί κάποτε θάρθει- μην αιφνιδιαστείς, απλά και ψύχραιμα αποδέξου την και περίμενε. Μπόρα είναι θα περάσει. Και κυρίως μην εσωτερικεύσεις ποτέ την στραβή σαν αποτυχία. Δεν είσαι ο αποτυχημένος σε ένα κόσμο επιτυχημένων..
Η αν θες αλλιώς, είμαστε όλοι λούζερς. Οι νικητές είναι καρικατούρες που υπάρχουν μόνο στο μυαλό μας και στις διαφημίσεις.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

hm.. egw tha pw pws eimaste oloi nikhtes, monsieur!
kalogrammeno kai tolmw na pw, ligaki ponemeno.

mpravo sas.

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

Δεν έχεις άδικο. Όλοι είμαστε Νικητές. Αλλά και το Είμαστε Όλοι Λούζερς λέει το ίδιο πράγμα. Πονεμένα ίσως, αλλά κλείνει και το μάτι σε ανάλογες ρήσεις όπως Είμαστε Όλοι Μετανάστες (τσιγγάνοι, αλβανοί ..)