Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Ολοταχώς προς τα πίσω

Είμαστε πλέον η πρώτη γενιά όπου τα παιδιά είναι συντηρητικότερα από τους γονείς τους

Η πλειοψηφία των επιστημόνων και των διανοουμένων αρέσκεται να φαντασιώνεται ότι ο Κόσμος εξελίσσεται και προχωράει προς τα εμπρός. Η «αειφόρος ανάπτυξη» είναι η αγαπημένη τους μαγική φόρμουλα-καραμέλα. Αμ δε!. Στην Ελλαδίτσα μας τουλάχιστον, συντελείται (τη τελευταία δεκαετία ;) αργά και σταθερά μια μεγαλειώδης υποχώρηση προς τα πίσω. Οι πολίτες αδυνατώντας πλέον να ακολουθήσουν τον ξέφρενο ρυθμό με τον οποίο αλλάζει συνεχώς η ζωή τους, στρέφονται πού αλλού προς τα πίσω. Στη παιδική ηλικία, στο παρελθόν, στο παλιό καλό καιρό με τις ακλόνητες βεβαιότητες και το αποκλειστικά άσπρο ή μαύρο χρώμα του.

Ώρες-ώρες έχω την αίσθηση ότι είμαι στη δεκαετία του ’60:

 Η δουλειά ξανάγινε προνόμιο, τα μεροκάματα ξαναπήραν την μηδαμινή αξία του «τρεις κι΄ εξήντα»
 Η διασκέδαση περιορίζεται στα σπίτια μπροστά στη τηλεόραση, βλέποντας ταινίες του παλιού εμπορικού σινεμά, το άχτι βγαίνει με επιθεώρηση-γιατί τι άλλο είναι σήμερα ο Λαζόπουλος;- ,και οι εκπομπές με λαϊκά του ‘50 και του ’60 (του στυλ «Στην Υγειά μας βρε παιδιά», «Το πάρτι της ζωής μας» και τελευταία το “Rewind” ) υποκατάστατα της ταβέρνας και των μπουζουκιών που δεν μας παίρνει να ξαναπάμε πιά
 Ο κόσμος φοβισμένος και απογοητευμένος όσο ποτέ, επιστρέφει άρον-άρον στο τετράπτυχο «Πατρίς-Θρησκεία- Οικογένεια - Μπάλα» .Είμαστε πλέον η πρώτη γενιά όπου τα παιδιά είναι συντηρητικότερα από τους γονείς τους. Το χάσμα των γενεών από την ανάποδη!
 Στη πολιτική, το μεγάλο αχαχούχα. Οι εποχές της αστάθειας, της ανυποληψίας αλλά και του ακραίου κομματικού διχασμού είναι πρό των πυλών. Η Αριστερά έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά από ποτέ και σε λίγο δεν αποκλείεται να τη δούμε Αξιωματική Αντιπολίτευση όπως πήγε να γίνει στις εκλογές του 67 η ΕΔΑ. Η ακροδεξιά δεν περιορίζεται όμως στο 4% του Καρατζαφέρη. Όταν σε λίγο το πολιτικό κενό θα μεγαλώνει ανεξέλεγκτα , οι φωνούλες «ένας λοχίας να μας (ξανα)σώσει» μπορεί να αυξηθούν επικίνδυνα. Το αν ο «λοχίας» θα έχει τη μορφή καραβανά δεν είναι σίγουρο. Μπορεί να έχει τη μορφή «αδέκαστου δημοσιογράφου». Ή το πιθανότερο του «επιτυχημένου επιχειρηματία»..

2 σχόλια:

ellinida είπε...

Μα εντελώς 60's λέμε!
"Το χάσμα των γενεών από την ανάποδη!"
Με φρίκη συμφωνώ και επαυξάνω. Ωστόσο είναι αναμενόμενο με αυτά που βλέπουν γύρω τους...
Οσο για την αριστερά και τον Καρατζαφέρη, νομίζω πως δεν θα είναι έκπληξη η αύξηση των ποσοστών τους.
Γουστάρω ανατροπές.

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

Όλοισυμφωνούμε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που σκέφτονται και δρουν οι πολιτικές ηγεσίες. Το θέμα είναι ότι όσο καθυστερούνε να γίνουν αυτές οι αλλαγές τόσο πολώνονται καταστάσεις και ενισχύονται οι ακραίες και λϊκίστικες θέσεις.