Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Το Θιβέτ και οι Άρχοντες του Νέου Κόσμου

Η φωτογραφία είναι του πατέρα του Woeser αξιωματικού του Απελευθερωτικού Στρατού του Θιβέτ. Είναι από την εποχή της λεγόμενης ¨Πολιτιστικής Επανάστασης" , Στο κέντρο μια Θιβετιανή ανάμεσα στους γονείς της διαπομπεύεται και "κριτικάρεται " δημοσίως..

Σε μια άλλη φωτό, οι Ερυθροφρουροί ποζάρουν ικανοποιημένοι απέξω από το κατεστραμμένο ναό Jokhang. Στο μέσον, κάτω από το πορτραίτο του Μεγάλου Τιμονιέρη, δεσπόζει ένα προφητικό πανό :
«Καταστρέψτε ολοκληρωτικά τον παλιό κόσμο. Εμείς θα είμαστε οι άρχοντες του νέου κόσμου» .

Στο σήμερα, «Η Φωνή του Θιβέτ» είναι ένας “εκτός συνόρων” ραδιοφωνικός σταθμός που έχει στόχο να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα εξ' αποστάσεως εκπομπών προκειμένου να διοχετεύσει αλογόκριτη ροή πληροφοριών στους αποκλεισμένους από το ολοκληρωτικό καθεστώς της Κίνας.

Για τους πιο ενεργούς, υπάρχει ο σύλλογος Φίλοι του Θιβέτ . Ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη της επικεφαλης του συλλόγου, στο "Έθνος¨.
Επιπλέον υπάρχει το Διεθνές Δίκτυο Υποστήριξης του Θιβέτ .

Πολλά στοιχεία και αποσπάσματα από τον ελληνικό τύπο και ιστολόγια βρήκα στο
http://www.oraelladas.gr/2008/03/28/free-tibet/

Άλλες ενδιαφέρουσες παραπομπές που σας προτείνω είναι:

Το μικρό αφιέρωμα στον αγώνα του Θιβέτ θέλω να το τελειώσω με το εξής απόσπασμα που - και έχει σημασία αυτό- προέρχεται από την αριστερά και συγκεκριμένα από τμήμα ανθρώπινων δικαιωμάτων του Συν:

Στη χώρα, αυτή που κυβερνά το αυτοαποκαλούμενο κομμουνιστικό κόμμα, σύμφωνα με έγκυρες και αμερόληπτες μη κυβερνητικές οργανώσεις , παρατηρούνται βαρύτατες, ποικίλες και εξακολουθητικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συστηματικά βασανιστήρια, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, ευρεία χρήση της θανατικής ποινής, ασφυκτική λογοκρισία μέσων ενημέρωσης, σκληρή εκμετάλλευση εργαζομένων σε άθλιες συνθήκες ενώ η κινεζική κυβέρνηση προέβη ,σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε σκληρή καταστολή διαδηλωτών στο Θιβέτ τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Ολόκληρο το κείμενό εδώ http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=9462

3 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Διάβασα την ανάρτηση, είδα και τις φωτογραφίες, και μπράβο.
Πήγα και παρακάτω, είδα και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και δυό φορές μπράβο.
Πήγα και στο προφίλ σου και είτε αστειεύεσαι είτε το λες σοβαρά το ¨εισοδηματίας" τρείς φορές μπράβο.
Για όλα αυτά σ' έβαλα στα blogs που συμπαθώ
Καλημέρα

zouri1 είπε...

πολυ ωραιο αρθρο.Εμαθα αρεκετα για την υποθεση

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

Καλημέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια Χαίρομαι που σας άγγιξαν τα γραφόμενα!