Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

Ένα αλιώτικο σεμινάριο

Η κεντρική ιδέα του σεμιναρίου που παρακολουθήσαμε, είναι πως η τυποποιημένη οργάνωση των σύγχρονων επιχειρήσεων έχει τα όρια της. Καλά και άγια τα Business Plan, οι Στρατηγικοί Σχεδιασμοί, τα ISO και τα HACCP, τα οργανογράμματα και τα job descriptions και γενικώς όλα τα κάθε λογής κουτάκια και διαγράμματα που προσπαθούμε να επιβάλλουμε στους συναδέλφους μας (και φυσικά πριν από όλους στον ίδιο μας τον εαυτό) αλλά δεν φτάνουν. Αν μη τι άλλο, είμαστε κάτι παραπάνω από σκεπτόμενες μηχανές και για κινητοποιηθούμε δεν αρκεί μια αναβάθμιση λογισμικού ή μια συντήρηση εξαρτημάτων.
Έτσι λοιπόν, απαιτείται να δούμε τα πράγματα και από μια άλλη σκοπιά. Μιλάμε για μια ολιστική προσέγγιση, που έχει τις αφετηρίες της στην αρχαία φιλοσοφία, στη σύγχρονη φυσική, στη ψυχανάλυση. Να κάποια βασικά σημεία:

- Σε κάθε πρόβλημα δεν αντιστοιχεί μια και μόνο λύση, “εργαστηριακά” σχεδιασμένη. Η έκφραση και αλληλεπίδραση διαφορετικών πλευρών και προσεγγίσεων μέσα σε μια ομάδα, ξεδιπλώνει τις δημιουργικές της δυνατότητες και στο τέλος η λύση αναδύεται μέσα από το ίδιο το πρόβλημα.
- Η θεώρηση της κίνησης και της αλλαγής ως παγκόσμιων σταθερών, η κατανόηση της φύσης των αντιθέτων και της σύνθεσής τους, καθώς και η αναγνώριση της έμφυτης δύναμης των συμβόλων, αποτελούν χρήσιμα εφόδια στην αναζήτηση της γνώσης.
- Οι εξωτερικοί συνεργάτες πρέπει να είναι περισσότερο facilitators και όχι κλασσικοί σύμβουλοι που επιλέγουν, υποδεικνύουν (και εν τέλει αποφασίζουν πριν από εμάς για εμάς..).
- Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού επιχειρήσεων, οργανισμών, αλλά και μεμονωμένων ατόμων, να γίνεται μετασχηματίζοντας τις συγκρούσεις, τις εντάσεις και τους φόβους τους σε διάλογο, γνώση και δημιουργικότητα, μέσα από εξειδικευμένα σεμινάρια και εργαστήρια.
- Να διευκολύνεται η ανάπτυξη των επιθυμητών δεξιοτήτων, αλλά και πνεύματος ομαδικότητας και αυτοοργάνωσης, με τη βοήθεια εκπαιδευτικών σεναρίων, καθώς και διηγηματικών και βιωματικών τεχνικών, όπως:

Παιχνίδια ρόλων για την επίλυση συγκρούσεων
• Χρήση organizational storytelling και έργων τέχνης
• Ανάδειξη επιχειρησιακών μοτίβων (patterns) μέσα από πραγματικές ιστορίες
Αρχετυπική ανάλυση προσώπων, ομάδων και οργανισμών
• Δημιουργία σεναρίων με ρεαλιστική πλοκή και πρωταγωνιστές


Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της Tetras

4 σχόλια:

Takis Alevantis είπε...

Βλέπε και το σχετικό αρθράκι για την Τεχνολογία της Γραφειοκρατίας

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο . Αυτές τις μέρες θα αρχίσω να καταγράφω κάποιες πηγές (βιβλιογραφία,άρθρα στο Ίντερνετ κλπ)που έχουν σχετικό αντικείμενο προσθέτοντας και το δικό σου. Κάποια πρώτα ονόματα στη λίστα θα είναι οι Έλληνες καθηγητές Χ.Τσούκας και Στ. Μιχιώτης. Τους έχεις μήπως ακουστά;

Takis Alevantis είπε...

Έχω απομακρυνθεί σπό την ελληνική πραγματικότητα στα θέματα διοίκησης εδώ και κάποια χρόνια. Ο άνθρωπος που με εισήγαγε στην επιστημη της διοίκησης ήταν ο Θανάσης Φροντιστής και μια ομάδα managers πρώτης γραμμής στο ΕΛΚΕΠΑ το 1983. Δεν γνωρίζω τους ανθρώπους που αναφέρεις (και δεν θέλω να τους αδικήσω) αλλά γενικά είμαι λίγο επιφυλακτικός με καθηγητές και συμβούλους που δεν έχουν εμπειρία από πραγματικές επιχειρήσεις.

Takis Alevantis είπε...

Δες και σχετική ομιλία του Θανάση Φροντιστή για τη στρατηγική των ελληνικών εξαγωγών σε συνέδριο του ΣΕΒΕ.