Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

Να κόψουμε δρόμο


Αν τώρα νοιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά, πάει να πεί πως είσαι σε καλό δρόμο και ας έχεις παραστρατήσει.
Καλά το ψυλλιάστηκες όταν πρωτοδιάβασες στη ταμπέλα του καταστήματος «Κόβοντας δρόμο». Βλέπεις για να προφτάσουμε δεν αρκεί να τρέξουμε περισσότερο. Μόνο άμα ανοίξουμε έξυπνα μονοπάτια, μόνο αν κόψουμε δρόμο έχουμε ελπίδα να προκάνουμε να βγούμε μπροστά. Γιατί δεν σου το’ πα αλλά να είμαστε στους πρώτους, είναι ο στόχος. Και λέγοντας «πρώτοι» δεν εννοούμε τίποτα ρατσιστικές αρλούμπες. Εννοούμε «πρωτοπόροι», «μπροστάρηδες». Γιατί ή στους πρώτους θα’ σαι ή στους τελευταίους. Έτσι παίζεται το παιγνίδι.. Εξ’ άλλου αυτό μόνο ξέρουμε να κάνουμε καλά, το έχουμε ξανακάνει πολλές φορές στο παρελθόν και πότε –πότε το θυμόμαστε και τώρα.
Όσο για τον υπότιτλο « ο πολίτης σαν πελάτης, ο υπάλληλος ως πολίτης» ξέρεις ήδη τι σημαίνει, χαλάει άμα στο αναλύσω. Να πω μόνο πως ναι, δεν γίνεται να μιλάμε για καλύτερη διοίκηση, για καλύτερους ηγέτες και να μη μιλάμε για σένα, για μένα, για τον καθένα από εμάς. Αν δεν αλλάξω εγώ δεν πρόκειται να αλλάξεις εσύ. Πόσο μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει ο κόσμος. (Ή έστω το Ελληνικό Δημόσιο).

9 σχόλια:

Artanis είπε...

Καλώς ήρθες!!!
Εύχομαι να βρούμε όλοι μας τα καλύτερα μονοπάτια και να μην είναι δύσβατα...
Ζητάω πολλά, ε;
:-D

Καλό βράδυ!

kalliopi είπε...

Πολύ ενδιαφέρον πράγματι. Καλή αρχή.

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Δεκτές όμως και οι αντιρρήσεις σε αυτά που υποστηρίζω..

Takis Alevantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Takis Alevantis είπε...

Leap-froging το λένε οι (κουτό)φραγκοι. Το εφάρμοσαν κάποια στιγμή οι Ιάπωνες έναντι των Αμερικάνων. Θυμάμαι τον φίλο Αντώνη Κονταράτο που το είχε προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1984, αλλά δεν τον άκουσαν. Βέβαια υπάρχει πάντα ο επόμενος κύκλος Kontradief.

Αγαπητέ «κόβοντας δρόμο» σου εύχομαι η προσπάθειά σου να φέρει καρπούς. Καλή επιτυχία και καλή δύναμη.

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

Από τα λίγα που γνωρίζω σχετικά με το Leap-Frogging:
Το πλεονέκτημα που μερικές φορές συνεπάγεται η καθυστέρηση , είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα με την υιοθέτηση νέας τεχνολογίας να πραγματοποιηθεί ένα άλμα (Leap-Frogging), ένα ξεπέρασµα σταδίων εξέλιξης, με την απευθείας μετάβαση στην επόμενη γενιά (τεχνολογικής) εξέλιξης. ΄
Όσο για τον καθηγητή κ. Κονταράτο έχεις να μας προτείνεις κάποιο άρθρο του;

Takis Alevantis είπε...

Γνώρισα τον Αντώνη Κονταράτο όταν του πήρα συνέντευξη για την ΠΤΗΣΗ το 1983. Υπεύθυνος βιοϊατρικής στην ομάδα του Wernher von Braun στο πρόγραμμα Απόλλων (είναι ο κοντούλης στο έργο «Απόλλων 13» που συντονίζει την προσπάθεια να μπει ο κύλινδρος στο παραλληλεπίπεδο ...) εκδιώχτηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ το 1982-83. Έχω κάποιες σημειώσεις του σε χαρτί από εκείνη την εποχή (Αρχές διοικήσεως, Concise guide to the art of Management) και έχει εκδώσει και μερικά βιβλία (Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΞΕΝΟΦΩΝ: ΑΡΧΑΙΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ). Δες επίσης επιπλέον βιβλιογραφία στις σημειώσεις του μαθήματος ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ Α’ στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά, φτάνει να μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι η σύνδεση της θεωρίας με τη πράξη , γιατί αυτό που μετράει τελικά είναι τι μπορείς να εφαρμόσεις στην υπηρεσία ή στην εταιρεία που διευθύνεις.

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

Αγαπητέ Τάκη ευαχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα ψάξω και θα επανέλθω