Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Bloggers, περιβάλλον και συμμετοχή

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η συνεισφορά του blog στη λεγόμενη Παγκόσμια Ημέρα Κινητοποίησης των bloggers για το περιβάλλον (Blog Action Day). Με μισή καρδιά όμως, γιατί εκνευρίζομαι όταν κάθε τόσο, κάποιοι, «πριν από μας για μας» μας ..κινητοποιούνε πότε για το ένα πότε για το άλλο.. Θα πρέπει από εδώ και εμπρός να υπάρχει η ενεργή συμμετοχή των bloggers στο σχεδιασμό της όποιας κινητοποίησης και όχι απλά να τους ζητείται εκ των υστέρων η συμμετοχή. Τέλος θλίψη και σκεπτικισμό μου προκαλεί το θέαμα των ημερών, όπου νεαροί bloggers σέρνονται στο άρμα του Άλφα ή Βήτα Καβαλάρη της Εξουσίας

Πριν δυο δεκαετίες η οικολογία ήταν αποκλειστικό πεδίο ενασχόλησης κάποιων περιθωριακών κοινωνικών κινημάτων, άντε και κάποιων πολιτικών ομάδων στα όρια του εξωκοινοβουλευτισμού . Τώρα αγκαλιάζει mainstream πολιτικούς σαν τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ του οποίου η σχετική ενασχόληση όχι μόνο θεωρείται αποδεκτή αλλά και επιβραβεύεται με Νομπέλ ! Όσο για τα δικά μας, η οικολογία παλιά ήταν θέμα συζήτησης σε fanzines και ειδικά περιοδικά. Τώρα αγκαλιάζεται από τον λεγόμενο σοβαρό Τύπο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την «Καθημερινή» (και μπράβο της)

Αφού λοιπόν η κοινωνία έχει πλέον ωριμάσει, είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στα συγκεκριμένα έργα: ας προσπαθήσει ο καθένας μας να αλλάξει σιγά-σιγά κάποια πράγματα στη καθημερινότητά του και τότε θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα, που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στο κοινωνικό του περιβάλλον.


Προσωπικά, δεν μπορώ να παινευτώ ότι έχω κάνει και πολλά πράγματα: απλά, φέτος άρχισα να αγοράζω συστηματικά αρκετά βιολογικά προϊόντα ενώ έχω βάλει σαν στόχο να αντικατασταθούν στη δουλειά τα διάφορα αναλώσιμα από φιλο- περιβαλλοντικά, αρχίζοντας με τη προμήθεια ανακυκλωμένου χαρτιού Α 4.

Και του Χρόνου!

5 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Τουλάχιστον φαίνεται ότι κάτι κινείται...

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

Πράγματι, κάτι φαίνεται να κινείται. Θα μπορούσε να υπάρχει και πλήρης απάθεια. Μου αρέσει όμως να κάνω ουσιαστικά πράγματα και όχι να συμμετέχω σε επετείους που την άλλη μέρα ξεχνιούνται.

ellinida είπε...

Εγώ έχω κάνει πολλές αλλαγές στην ζωή μου πάντως και προσέχω πολύ περισσότερο.
Θα ήθελα λίγη παραπάνω δράση πάντως κι'όχι απλά να μεταδίδονται τα μυνήματα. Αλλά οκ μιά καλή αρχή είναι τουλάχιστον.

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

..@ ellinida: συμφωνώ. Αν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα στα οποία έχει ο καθένας μας βρεί μια εναλλακτική λύση καλό είναι να ενημερώσει και άλλους.

fwties_project είπε...

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «ΜΑΣ» ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εικόνα παρακολουθήσαμε από κοντά την καταστροφή σε οικολογικό, ανθρώπινο, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο. Την παρακολουθήσαμε αλλιώτικα από άλλες φορές γιατί συνέβη στο σπίτι μας, στα μέρη που γνωρίζαμε, εκεί που μεγαλώσαμε… Είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε μπαίνοντας στην καθημερινότητά μας αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι. Για να το εμποδίσουμε να επαναληφθεί όσο περνάει από το χέρι μας.

Η ΙΔΕΑ
Η παραγωγή μιας διαδραστικής ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να γράφουν τη γνώμη τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους γύρω από τις φωτογραφίες. Η κάθε φωτογραφία δεν θα φέρει το όνομα του δημιουργού της, τα ονόματα των φωτογράφων θα αναγραφούν συγκεντρωτικά. ΤΟ

ΘΕΜΑ
Η ελληνική φύση, πριν και μετά την καταστροφή.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Στην έκθεση μπορεί κανείς να φέρει φωτογραφίες (ρεπορτάζ ή και τοπίου) από τις πυρκαγιές, από καμένα τοπία, από τα δάση όπως ήταν πριν την καταστροφή αλλά και φωτογραφίες αναμνηστικές που δείχνουν πως κάθε ένας από τους φωτογράφους έζησε τα μέρη αυτά σε προσωπικό χρόνο, σε ένα πικνικ, σε μια εκδρομή ή φτιάχνοντας τον πρώτο του χιονάνθρωπο στη Πάρνηθα. Οτιδήποτε θέλετε, αρκεί οι φωτογραφίες να αφορούν τα μέρη που κάηκαν το καλοκαίρι.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η συμμετοχή είναι εθελοντική. Ο κάθε φωτογράφος επιλέγει τις φωτογραφίες του.

ΥΛΙΚΟ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
Χαρτί αφίσας ή φωτοτυπίας. Οποιοδήποτε άλλο υλικό είναι δεκτό με δική σας ευθύνη μιάς και οι φωτογραφίες μπορεί να καταστραφούν από τις παρεμβάσεις των θεατών. Ο κάθε φωτογράφος επιβαρύνεται το κόστος της εκτύπωσης και τη φροντίδα για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους. Αριθμός φωτογραφιών από 1 έως 5. Μέγεθος ελεύθερο.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η έκθεση θα στεγαστεί στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Φωκίωνος Νέγρη 42, από 10 μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2007. (φωτογραφίες χώρου διαθέσιμες στα mail επικοινωνίας).

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Ο κάθε φωτογράφος θα φέρει και θα τοποθετήσει ο ίδιος τις φωτογραφίες του, τη Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Δεκεμβρίου από 07:00 μέχρι 20:00.
(σημ. επιθυμώντας και έχοντας σχεδόν εξασφαλίσει τηλεοπτική κάλυψη της ανάρτησης των έργων, είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων συμμετεχόντων νωρίς το πρωί, για να κοινοποιηθεί η προσπάθεια μέσω πρωινών ενημερωτικών εκπομπών, του είδους «Πρώτη Γραμμής ΝΕΤ)
Προσοχή!!! Δεν θα υπάρξουν άλλες ημέρες για την τοποθέτηση των έργων.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανωθούν συζητήσεις για τις πυρκαγιές, τα δάση και το περιβάλλον, με τη συμμετοχή περιβαλλοντολόγων και πολιτών. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση παρακαλώ επικοινωνήστε με τα παρακάτω emails:
Στεφανία Μιζάρα: mizar@otenet.gr
Αθηνά Καζολέα: akazolea@yahoo.co.uk


Ομάδα Διοργάνωσης Αθηνά Καζολέα Νικάνδρη Κουκουλιώτη Μαριλένα Σταφυλίδου Λουίζα Γκουλιαμάκη Στεφανία Μιζάρα