Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Εκστρατεία για να μην εκτελεστεί ένας αθώος

Στη φωτό, ο Manuel δευτερόλεπτα πριν συλληφθεί.Δίπλα του η φίλη του Magda, που αγωνίζεται σήμερα για την απελευθέρωσή του.
Καλοί Παλαιστίνιοι - Κακοί Ισραηλινοί. Στην Ελλάδα βολευόμαστε να ζούμε με μύθους. Η περίπτωση όμως ενός αθώου που κινδυνεύει να εκτελεστεί πρέπει να μας ταρακουνήσει όλους. Πήρα το παρακάτω συγκλονιστικό e-mail και το δημοσιεύω:

" Δεν έχει χαρτιά. Τον φωνάζουν Μανουέλ μα κανείς δεν ξέρει πως το απέκτησε αυτό το ψευδώνυμο ή ποιο είναι το πραγματικό του όνομα . Οι περισσότερες πληροφορίες για τη καταγωγή του συγκλίνουν στο ότι είναι παιδί ενός γάμου μιας νεαρής φτωχής Παλαιστίνιας και ενός ηλικιωμένου μαγαζάτορα Ισραηλινής καταγωγής. Ο οικογενειακός περίγυρος -και από τις δυο πλευρές- δεν είχε κανένα λόγο στην αρχή να δεί με καλό μάτι αυτό τον παράταιρο γάμο. Φαίνεται πως τελικά ο μόνος λόγος που ενέδωσαν στο προξενιό ήταν καθαρά οικονομικός και βόλευε όλους: Το σόι της κοπέλας εξασφάλιζε μια κάποια άνεση για αυτήν ενώ το άλλο σόι του ξεφορτωνόταν την υποχρέωση από τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου. Η εγκυμοσύνη όμως ήταν η σταγόνα να που ξεχείλισε το ποτήρι αφού κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να πειστεί ότι ο πατέρας του παιδιού ήταν ο η υπέργηρος σύζυγος. Η νεαρή κινδύνευε ακόμα και με λιθοβολισμό. Έτσι αναγκάστηκαν να το σκάσουν νύχτα, με λιγοστά υπάρχοντα και την έγκυο στο μήνα της.

Τα χρόνια περνάνε και ο νεαρός Μανουέλ φαίνεται να ζει μια ασκητική ζωή τη στιγμή που οι συνομήλικοι του ήταν δοσμένοι στην Ιντιφάντα ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή. Οι συμπατριώτες του φαίνεται πως δεν του το συγχώρησαν ποτέ... Οι πρώτες συλλήψεις έγιναν από την παλαιστινιακή αστυνομία για μικρο-αδικήματα όπως «αλητεία». Ακολούθησαν αρκετές συλλήψεις αφού Η
Χαμάς και η στρατιωτική της πτέρυγα Εζ Αλ-Ντιν Αλ-Κασάμ έβλεπαν με μισό μάτι τις σχέσεις του με το φιλειρηνικό Ισραηλινό κίνημα και με κατηγορίες για «ανυπακοή και έλλειψη σεβασμού στο Νόμο». Μετά από ολιγοήμερες φυλακίσεις τον άφησαν ελεύθερο.


Τα πράγματα σοβάρεψαν τα μέσα του Απριλίου, όταν συνελήφθη από την παλαιστινιακή αστυνομία που τον κατηγόρησε σαν «κομπογιανίτη», ύστερα από καταγγελία του πανίσχυρου Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής.. Η κατηγορία ίσως να κατέπεφτε εύκολα αν δεν εμφανιζόταν μάρτυρας που κατέθεσε ότι κινδύνεψε η ζωή του, ύστερα από τη «θεραπεία χωρίς φάρμακα» που του συνέστησε. Το παλαιστινιακό δικαστήριο απεφάνθη ότι πλέον υπάρχει περίπτωση «ενδεχόμενης ανθρωποκτονίας με οικονομικά κίνητρα». Η τιμωρία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εκτέλεση. Θορυβημένοι όμως από τις διαμαρτυρίες των υποστηρικτών του Μανουέλ , έκαναν το εξής ελιγμό: Θεώρησαν πως αφού ο Μανουέλ δεν έχει χαρτιά, δεν είναι Παλαιστίνιος και άρα αρμόδιοι για την εφαρμογή του Νόμου είναι ο Ισραηλινός στρατός κατοχής, στον οποίο και παρέδωσαν τον κρατούμενο! Οι Ισραηλινοί σε άλλη συγκυρία δεν θα είχαν καμμιά αντίρρηση να καταδικάσουν κάποιον σαν και τον Μανουέλ, μόνο που συμπληρώνονται φέτος το Μάιο 60 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και δεν θα θέλανε επ’ ουδενί αυτή η επέτειος να συνδυαστεί με γεγονότα που μόνο ζημιά θα τους έκαναν στη Δύση. Έτσι, θέλοντας να το αποφύγουν παρέπεμψαν τη υπόθεση στον Πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες ο οποίος θα αποφασίσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα για του θα δοθεί Χάρη ή όχι.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους ευαίσθητους πολίτες να διαμαρτυρηθούν στη πρεσβεία του Ισραήλ
info@athens.mfa.gov.il ζητώντας παράλληλα από τον Πρόεδρο του Ισαρήλ Σιμόν Πέρες να δοθεί χάρη στον Μανουέλ αλλά και διαμαρτυρηθούν στην αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα shaab@palpeople.org για την απαράδεκτη στάση της στο θέμα".


ΥΣ 1: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πράγματα και καταστάσεις των ημερών είναι συμπτωματική
ΥΣ 2: Καλό Πάσχα

1 σχόλιο:

Agobooks είπε...

Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Δυστυχώς!
Καλή Ανάσταση!