Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Η βαρβαρότητα και η μη-βίαιη αποτροπή της

Όλα τα πλάσματα σκοτώνουν - δε φαίνεται να υπάρχει καμιά εξαίρεση. Αλλά απ' όλα, ο άνθρωπος είναι ο μόνος που σκοτώνει για τη διασκέδασή του· είναι ο μόνος που σκοτώνει με κακία και ο μόνος που σκοτώνει από εκδίκηση". Mark Twain (1)

Να αντισταθούμε στη τυφλή βία:

  • Διότι οι «τρομοκράτες» που σκοτώνονται στη Γάζα έχουν ονόματα: Ιγιάντ, Μοχάμαντ, Αμπντελσάταρ και έχουν ηληκίες 7 έως 10 χρονών
  • Διότι ο «μπάτσος» έχει όνομα: Διαμαντής Ματζούνης και είναι νεαρός 21 χρονών της γενιάς των 700 Ευρώ
  • Διότι το «κωλόπαιδο» έχει όνομα: Αλέξης Γρηγορόπουλος και έφυγε μόλις στα 15 του

Η χρήση «ανταποδοτικής» βίας οδηγεί στην απώλεια των ηθικών ερεισμάτων των διαμαρτυρόμενων, με αποτέλεσμα αυτοί να ταυτίζονται με τους εξουσιαστές ως απλά «η άλλη όψη του νομίσματος» της βίας ενώ συν τοις άλλοις τους παρέχουν και όλη τη «νομιμοποίηση» για ένταση της καταστολής και της περιστολής των δικαιωμάτων (2)

Η μη-βία κάθε άλλο παρά ξενέρωτη ή αναποτελεσματική είναι. Ας θυμηθούμε τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των Mahatma Gandhi και Martin Luther King. (Μου έχει κάνει εντύπωση ότι ένα από τα πλέον δημοφιλή post αυτού του blog, είναι αυτό που αναφέρεται στον Gandhi που μάλιστα σήμερα είναι στα 10 πρώτα αποτελέσματα ανάμεσα σε 102.000 του Google )


Και ένας σύντομος ορισμός για τη μη-βία: « μια εναλλακτική λύση τόσο ως προς παθητική αποδοχή της καταπίεσης όσο και ως προς τον ένοπλο αγώνα εναντίον της, η μη-βία παρέχει μια πληθώρα τακτικών για τους κοινωνικούς αγώνες, από την εκπαίδευση και την πειθώ έως την κοινωνική ανυπακοή (civil disobedience), τη μη-βίαιη άμεση δράση, τη μη-συνεργασία με πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αρχές» (3)

Πηγές:

  1. http://www.xrysalogia.gr/mivia.html
  2. http://74.125.77.132/search?q=cache:pNB9zEOtxt8J:panosz.wordpress.com/2007/11/06/aigaiopelagitis/+%22%CE%BC%CE%B7+-%CE%B2%CE%B9%CE%B1%22&hl=el&ct=clnk&cd=30&gl=gr
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Non-violence


Δεν υπάρχουν σχόλια: