Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ISTAS: το κίνημα εξαπλώνεται

Στου Σεπτέμβρη τις 9, η αρχή
Όταν πέρσι το Σεπτέμβρη ξεκίνησαν οι Atenistas από μια κουβέντα δύο φίλων (facebook.com/dimitris.rigopoulos , http://athensville.blogspot.com/ ), κυριολεκτικά αυτοσχεδιάζοντας και με μόνο εφόδιο ένα απλό κάλεσμα στο Facebook, κανένας δεν περίμενε ότι θα είχε τέτοια επιτυχία το εγχείρημα. Ότι θα μαζευόντουσαν δηλαδή αυθόρμητα απλοί πολίτες και χωρίς τη κλασσική γραφειοκρατική οργάνωση και δομή (σύλλογος, ΔΣ κλπ) θα έκαναν μικρές, επαναλαμβανόμενες δράσεις που θα βελτίωναν τη καθημερινότητα της πόλης τους. Επιπλέον, θα έδιναν στη πράξη μήνυμα ενεργοποίησης και αλληλεγγύης, ενάντια στη γκρίνια, τη παθητικότητα αλλά και στην αντικοινωνική συμπεριφορά.

Το κίνημα των ISTAS στην υπόλοιπη Ελλάδα
Εμπνεόμενοι από το εγχείρημα της Αθήνας, ξεφυτρώνουν συνεχώς σε όλη την Ελλάδα, ανάλογες κινήσεις:

·        Thessalonistas στη συμπρωτεύουσα
·        Patrinistas στη Πάτρα
·        Pire-A-ctive στον Πειραιά (με την ίδια λογική αλλά με επιτυχημένη επωνυμία, που δεν έχει τη γνωστή κατάληξη)
·        Minoistas στο Ηράκλειο Κρήτης
·        Paguristas στα Γιάνεννα (και με αίσθηση του χιούμορ αφού …παγουράδες είναι το παρατσούκλι των Γιαννιωτών)
·        Kantounistas στη Κέρκυρα

Στη Μυτιλήνη Aeolistas   Σίγουρα εμπνευστήκαμε από τους Atenistas αλλά προσαρμόζουμε την ομάδα στις δικές μας ανάγκες και αρχές. Είναι πολύ σημαντικό πχ ότι αποφασίσαμε ένα ανοιχτό τρόπο λειτουργίας όπου όποιοι από εμάς, θέλουν να κάνουνε μια παρέμβαση αυτο-οργανώνοται, επιλέγουν μόνοι τους κάποιον ως απλό συντονιστή, μοιράζουν καθήκοντα και καλούν όποιους θέλουν να βοηθήσουν.
Οι προσπάθειες ξεκίνησαν λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2010, με ανοιχτό κάλεσμα στη περιοχή Τσαμάκια, στο οποίο ανταποκρίθηκαν 30-40 άτομα και όπου εγκρίθηκε το πλαίσιο αρχών. Ακολούθησαν συναντήσεις και άπειρες συζητήσεις μέσα από τη προσωρινή σελίδα της ομάδας στο fb, όπου κολλήσαμε σαν γνήσιοι Νεοέλληνες στο δευτερεύον, δηλαδή στο πως θα λεγόμαστε! Και επειδή όπου δεν πέφτει λόγος πέφτει…δράση, μια παρέα 5 από εμάς, χωρίς να πει τίποτα στους υπόλοιπους (αλλά ούτε και στα ΜΜΕ), στις 31 Ιανουαρίου το πρωί, έκανε μια  επιτυχημένη παρέμβαση καθαρισμού και ευπρεπισμού στο τρίγωνο της εισόδου στην αγορά της Μυτιλήνης. Την άλλη μέρα, έχοντας αποδείξει στη πράξη ποιο είναι το ζητούμενο, εύκολα καταλήξαμε στην ονομασία Aeolistas αλλά και στην επόμενη δράση μας, που αφορά το κυκλοφοριακό.

Σημείωση:
Τα  στοιχεία είναι από τις σελίδες στο Internet των ομάδων, από τη μόνιμη σελίδα της LIFO για τους Atenistas και από σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΝΕΑ
Η φωτό  είναι από την ιδρυτική μας συγκέντρωση στη περιοχή Τσαμάκια (από τη σελίδα της Ομάδας στο fb και όχι δική μου)

1 σχόλιο:

Komotinistas είπε...

Χάρτης ομάδων «-istas» σε όλη την Ελλάδα:
http://www.komotinistas.gr/elladistas/