Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Η Λιβερία μπορεί. Εμείς;

Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σερλίφ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της ανασυγκρότησης της χώρας μετά από έναν 14χρονο εμφύλιο πόλεμο, είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται αρχηγός κράτους στην αφρικανική ήπειρο. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, τον Ιανουάριο 2006, διόρισε γυναίκες σε καίριες κυβερνητικές θέσεις, όπως στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εμπορίου και Οικονομικών, αλλά και στην ηγεσία της αστυνομίας. "Είναι οι γυναίκες πιο δημοκρατικές από τους άντρες;" μας ρωτάει (1) ο τίτλος της εκπομπής της ET1 Και μετά: "Why Democracy ? " (2)

Στο ντοκυμαντέρ, βλέπουμε την αγωνιώδη προσπάθεια της Προέδρου και των συνεργατών της, να στήσουν κυριολεκτικά από το Μηδέν, ένα υποτυπώδη κρατικό μηχανισμό που θα δώσει στους πολίτες τα πιο απλά και βασικά πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα: να ανοίξουν τα σχολεία για τα παιδιά, να λειτουργήσει στοιχειωδώς η αγορά, να φωτιστούν κάποιοι κεντρικοί δρόμοι. Και ταυτόχρονα να ελίσσεται έξυπνα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων: να συνομιλεί με τη Κίνα για οικονομική βοήθεια και μετά να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ τη διαγραφή του τεράστιου χρέους της χώρας.

Η κάμερα την ακολουθεί από κοντά: Η Πρόεδρος κουβεντιάζει με τους υπουργούς, τους ξένους επίσημους αλλά και τους πολίτες με μια απλότητα και αμεσότητα που θυμίζει περισσότερο άτυπα meeting στελεχών μεσαίας επιχείρησης, παρά κυβερνητικές συνεδριάσεις. Και ξέρετε κάτι; Τα καταφέρνει ! Οι ΗΠΑ δέχονται τελικά και διαγράφουν το χρέος της χώρας. Οι πολίτες κινητοποιούνται, βάζουν ένα χεράκι και αρχίζουν να ξαναφτιάχνουν μια φτωχική για τα μέτρα μας αλλά αξιοπρεπή πολιτεία.

Αν μια χώρα μετά από τέτοια εμφύλια διαμάχη και καταστροφή καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της, εμείς γιατί ακόμα δεν μπορούμε; Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού (αλλά και οι αναπόφευκτες καταστροφές από τις πλημμύρες που έρχονται), η μιζέρια που απλώνεται και δημιουργεί ένα μεγάλο πλήθος νεόπτωχων (αλλά και τα χρέη από το πάσης φύσεως δανεισμό που πνίγουν τα μικροαστικά όνειρα) περισσότερο μας ακινητοποιούν παρά μας σπρώχνουν σε καινοτόμες λύσεις.. Η Λιβερία μπορεί. Εμείς όχι;

(1) "ΟΙ ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΙΑΣ - (THE IRON LADIES OF LIBERIA)" , σε σκηνοθεσία: των Ντ. Γιούνγκε, Σιάτα Σκοτ-Τζόνσον (Λιβερία) Η Λιβεριανή ρεπόρτερ και τηλεοπτική παραγωγός Σιάτα Σκοτ Τζόνσον και ο έμπειρος, βραβευμένος ντοκιμαντερίστας Ντάνιελ Γιούνγκε παρακολουθούν και καταγράφουν τις δραστηριότητες της προέδρου Σερλίφ και των γυναικών συνεργατών της κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας τους. Η ταινία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο.

(2) «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΙΑΤΙ;» είναι ο γενικός τίτλος του νέου προγράμματος, που μεταδίδεται από την
ΕΤ1 τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου και κάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 21.00, ταυτόχρονα με σαράντα τηλεοπτικά δίκτυα σε όλον τον κόσμο, από το BBC μέχρι το Al Arabiya και από το αμερικανικό PBS μέχρι το ιαπωνικό NHK. Είναι ίσως το μεγαλύτερο τηλεοπτικό «άνοιγμα» που έγινε ποτέ και αναμένεται να συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατών. Παράλληλα με την τηλεοπτική μετάδοση του προγράμματος, ανοίγει και μια ευρεία δημόσια συζήτηση πάνω σε θέματα δημοκρατίας, στην οποία μπορούν όλοι να συμμετάσχουν μέσω του διαδικτύου. Βασικός κορμός του προγράμματος είναι δέκα ταινίες-ντοκιμαντέρ, από δέκα χώρες : Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Πακιστάν, Ινδία, Αίγυπτος, Λιβερία, Βολιβία, Δανία.

2 σχόλια:

ellinida είπε...

Είχα δει ένα ντοκυμανταίρ στο Γαλλικό TV5. Αξιέπαινη.
Τώρα για το θέμα γυναίκες στην πολιτική, ίσως να ήταν καλύτερος ο κόσμος. Εξαιρείται η Γιαννάκου.:PPP

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

Όσον αφορά τη μεθοδολογία, αναμφίβολα ναι. Αλλά για την ουσία της μεταρρύθμισης;