Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Ο θείος Ραούλ, πάντα οικείος & καίριος

Σαν ζορίζομαι, τον θυμάμαι. Σαν τους ψευδοπροφήτες που στα δύσκολα ψελλίζουν "παναγιά μου".

Μετα από πολύ καιρό, ξαναπαίρνω την Ελευθεροτυπία στα χέρια μου, καλή μου φαίνεται, μα ακόμα καλύτερα τα βασικά της σημεία, η στήλη του Τριάντη ας πούμε -μα τι ειρωνεία- το καλύτερο σημείο του είναι το απόσπασμα των "εχθρικών" Νέων και συγκεκριμένα του Μιχάλη Μητσού για τον Μάη του 68 και νάτος πάλι ο θείος Βανεγκέμ, απρόσκλητος μπροστά μου μα πάντα οικείος και καίριος. Αντιγράφω από τις Διαστάσεις, το ιστολόγιο του Μητσού:

Στα 74 χρόνια του, ο άλλοτε θεωρητικός των καταστασιακών είναι πάντα αισιόδοξος και πάντα μαχητικός. Τον ενοχλούν βέβαια η παθητικότητα, η μοιρολατρία, ο φετιχισμός του χρήματος, η αρπακτικότητα, η συγκεντρωτική και ανταγωνιστική εκπαίδευση, η λεηλασία της γης, η έλλειψη δημιουργικότητας από όλους εκείνους που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη βαρβαρότητα με τα όπλα της βαρβαρότητας και όχι με τη δύναμη της ζωής. Αλλά δεν χάνει το ριζοσπαστικό του πνεύμα. «Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά στη ζωή και τόσο μακριά από το να τολμήσουμε να την αρπάξουμε», λέει σε συνέντευξή του στον Νουβέλ Ομπζερβατέρ. «Πιστεύω ακράδαντα, όμως, ότι κάτω από τον σκοταδισμό, τη δουλοπρέπεια, τον νόμο του πιο ισχυρού και του πιο πονηρού, βρίσκεται σε κίνηση μια δύναμη ζωής. Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη ριζοσπαστική σκέψη να προοδεύει και να υπονομεύει υπογείως το θέαμα όπου η υπαρξιακή ένδεια αναγορεύεται σε αρετή».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ραούλ Βάνεγκεμ, "Η Βίβλος των Ηδονών": Ακόμα αναδύεται από το μακρυνό παρελθόν, η γεύση γλυκειάς υπόσχεσης για ένα απίθανο μέλλον...

Όμως, με μέλλοντα και παρελθόντα, το Τώρα κυλάει (δηλαδή κύλισε) με λειψή Παρουσία και δίχως Εγρήγορση, που κάνουν -λένε- αληθινότερη τη χαρά!

Και ο Ραούλ θα συμφωνούσε μ' αυτό, καθόλου δεν ευθύνεται για το παράπονο. "Η βίβλος των ηδονών" είναι διαχρονικά ξεσηκωτική, γιατί αρπάζει με ύφος τη στιγμή.

Μια ακόμα ισχυρή παραπομπή σε αυτή τη προσέγγιση της ζωής, τόσο πολύ ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη: "Η δύναμη του Τώρα", Εckhart Tolle

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

Δυνατό, πυκνό και διεισδυτικό το σχόλιό σας Afrolex. Πίνω εις υγείαν των κοινών διαβασμάτων αλλά και των πολλά υποσχόμενων νέων παραπομπών.